Arabische decoraties: 1001 nachten bij je thuis

Als je van overdadige pracht en praal houdt dan is een Arabische stijl om je huis te decoreren een goede optie. De Arabische stijl van decoreren en architectuur hebben hun stempel gedrukt op heel wat andere culturen rond het Middellandse Zee-gebied zoals de Griekse, Spaanse en Franse cultuur bijvoorbeeld.

Arabisch Interieur

Marokkaanse stijl of Arabisch?

Waar wij meestal aan denken als we het over de Arabische of Oosterse stijl hebben zijn Marokkaanse interieurs. Deze kennen we hier in België en Nederland erg goed natuurlijk, dankzij de vele Marokkaanse immigranten die zich hier gevestigd hebben. Maar ook in de rest van de wereld wordt deze Marokkaanse manier van decoreren als toonaangevend beschouwd voor wat het Midden en Nabije Oosten ons te bieden heeft.

Nu is zelfs die Marokkaanse stijl nog erg breed en kan je ter plekke een groot verschil zien tussen de eenvoudigere bedoeïense stijl of de meer luxueuze en overdadige interieurs die in de vele paleizen van de koninklijke familie gebruikt worden bijvoorbeeld.

Rijk kleurgebruik

Wat kleurgebruik betreft kan je, als je een typisch Arabische stijl wil nastreven, kiezen uit heel wat tinten en patronen. Vaak worden eerder warme of neutrale kleuren gebruikt voor de muren zodat met fellere kleuren bepaalde accenten kunnen worden aangebracht. Ook kleuren die we eerder als koud beschouwen zoals smaragdgroen of turquoise zijn perfect geschikt om de aandacht van je gasten te vestigen op de mooiste details van de kamer.

Weinig zware meubels

Veel grote en zware meubels vinden we niet in Arabische huizen, traditioneel was het niet gebruikelijk om tafels en stoelen te gebruiken maar werd eten opgediend op dienbladen die met pootjes op de grond geplaatst konden worden waarbij de gasten op dikke tapijten of kussen zaten. Het woord sofa komt nochtans wel uit het Arabisch: ‘suffah’ betekent letterlijk een bank of platform. Uiteraard kan je voor een mix van westerse elementen en Oosterse decoratie gaan mocht je toch doe voorkeur geven aan een echte bank en tafel. Nog typisch Marokkaanse meubelstukken zijn de kamerschermen, deuren met ingekerfde motieven, en kleine polygonale tafeltjes.

Het allerbelangrijkste in een Oosterse decoratie is ongetwijfeld het gebruik van kleurrijk textiel. Rijk vormgegeven met ingewikkelde symmetrische patronen geven Perzische tapijten, kussens, vloerkussens, muurtapijten en gordijnen een zachte, gedempte sfeer aan elke kamer van het huis. Soms wordt er met heel luxueuze stoffen gewerkt zoals satijn, kasjmier of zijde maar heel veel rustiek textiel wordt ook gemaakt uit schapen-, geiten- of kamelenwol.