Een oriëntaalse sfeer in de woonkamer

Wil je één kamer in je huis op een Oosterse wijze inrichten dan kies je waarschijnlijk best de woonkamer. Dit is immers de kamer bij uitstek waar je gasten ontvangt, iets waar heel veel belang aan gehecht wordt in oriëntaalse culturen. Bovendien spendeer je zelf met je gezin waarschijnlijk ook het meeste tijd in de woonkamer zodat je hier best een kamer van mag maken die warm en gezellig aanvoelt. En laten warmte en gezelligheid nu net twee typische kenmerken van een Oosterse decoratie zijn.

De centrale plek in een Oosters huis

In veel Marokkaanse huizen zit er de hele dag lang wel een groep mensen in de woonkamer, plek waar gegeten, gerookt en thee gedronken wordt waarbij er urenlang kan gepraat en gediscuteerd worden. Om dat alles in een aangename en comfortabele omgeving te kunnen doen heeft de Oosterse decoratie heel wat interessante ideeën voortgebracht.

Zo is er het feit dat men er traditioneel niet aan een zware tafel met stoelen eet maar eerder zittend of liggend op een lage sofa of zelfs gewoon op vloerkussens of dikke tapijten. Op die manier kan je natuurlijk veel langer comfortabel blijven zitten na het eten en gezellig doorpraten eerder dan dat je met je gasten naar een ander deel van de kamer moet verhuizen. Door het vele textiel en de kussens die zo typerend zijn voor Oosterse decoratie krijg je trouwens ook een heel erg dempend effect op alle geluiden waardoor je met urenlange praatsessies je huisgenoten niet al te erg zal storen.

Alles op kussens of poefs

Op diezelfde plek kan je ook de traditionele muntthee nuttigen die, net als het eten op koperen of tinnen dienbladen zal aangeboden worden met pootjes. Dienbladen die, eens de thee of het eten op is, net zo snel weer opgeborgen kunnen worden als dat ze geplaatst werden. Op die manier storen ze verder ook niet de conversatie met je gasten. Wil je echt helemaal een typische Arabische sfeer oproepen in je woonkamer? Denk dan aan het plaatsen van één of twee chicha’s of waterpijpen. Geen gezonde gewoonte natuurlijk maar wel erg ontspannend en het ruikt ook heerlijk als je de juiste tabak gebruikt.

Oosterse Taferelen

Sprookjesachtige verlichting

Ten slotte is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan een zachte en discrete verlichting. In oriëntaalse kamers vinden we meestal niet één grote lichtbron maar verscheidene kleinere lampen op tafels, aan de muur en aan het plafond om zo elke hoek van de kamer op een andere wijze te verlichten. De gebruikte lampen zijn trouwens vaak ware kunststukken met gekleurd glas of ingewikkelde symmetrische motieven.