Haal het oosten in huis met een Marokkaanse inrichting

Je hebt de stijl misschien hier in Nederland leren kennen bij een bezoek aan een familie van Marokkaanse oorsprong, een Marokkaans theehuis of een moskee. Of misschien ben je wel op vakantie geweest in Marokko en ben je daar helemaal verliefd geworden op de lokale stijl van decoreren. Hoe het ook zij, je wilt graag iets met deze stijl gaan doen in je eigen huis of in je zaak? Dan moet je misschien even de tijd nemen om goed te doorgronden wat zo typisch is aan deze Oosterse stijl.

De kunst zit in het detail

Veel aandacht voor details zal je hierbij goed van pas komen. Want je hebt het ongetwijfeld gemerkt, de Marokkaanse cultuur houdt enorm van franjes en overdaad als het op interieurdecoratie aankomt. Niet enkel de veelheid aan kleine voorwerpen en accessoires die je kan terugvinden in de gemiddelde Marokkaanse huiskamer wijst hierop. Ook de manier waarop alle grotere voorwerpen tot in heel fijne details zijn afgewerkt is iets waar we hier in het westen niet zo gewoon zijn.

Ambachtelijke productie

Dat komt natuurlijk ook door het feit dat we hier al zo lang geen echte ambachtelijk productie van bijvoorbeeld meubels en stoffen meer kennen. In fabrieken geproduceerde meubelstukken en textiel kunnen nooit de kwaliteit van afwerking en detail bieden die handgemaakte spullen wel hebben. En in Marokko en andere Oosterse landen is er nu juist wel nog heel veel manuele productie. Toch hoeft dit niet te betekenen dat op ambachtelijke wijze geproduceerde decoratie noodzakelijkerwijs duur is.

Uiteraard is de prijs die je betaalt afhankelijk van hoeveel uur werk er in het maken van een object is gekropen maar, gelukkig voor ons westerlingen, is die uurprijs in Marokko nog altijd heel goedkoop. Zelfs als je de kosten voor het importeren van de voorwerpen naar Europa er bij moet rekenen ben je dikwijls nog niet veel duurder uit dan mocht je een gelijkaardig voorwerp kopen dat uit een Chinese fabriek komt gerold. Bovendien is de kwaliteit vele malen hoger en ben je bij ambachtelijke decorstukken voor je inrichting ook zeker dat je een min of meer uniek stuk in handen hebt.

Enkele tips

Enkele ideetjes voor je Marokkaanse decoratieve accessoires? Wat dacht je van een typisch Arabische theeset met bijbehorend koperen of tinnen dienblad? Of decoratief aardewerk zoals vazen of tajineschotels? Stukken met ingelegde parels of edelstenen geven een zekere ‘chique’ aan je inrichting. Ook typisch is het frequente gebruik van spiegels, als scheiding tussen twee delen van de kamer bijvoorbeeld. Ten slotte kunnen enkele lage bankjes en ‘poefs’ de perfecte plek worden om met gasten van een heerlijk glaasje muntthee te genieten en je helemaal in Marokko te wanen!

Tajine Schaal