Oosterse kussens: creëer een zachte omgeving

Als je aan kussens begint te denken dan wil dat waarschijnlijk zeggen dat je Oosterse decoratieproject in z’n eindfase beland is. Kussen zijn namelijk vaak het laatste element dat mensen willen toevoegen aan een interieur dat al grotendeels ingericht is. En het is ook goed die keuze tot het einde uit te stellen. Het is immers soms moeilijk in te schatten hoeveel kussens je nodig gaat hebben en welke kleuren je moet zoeken als je de afgewerkte kamer nog niet voor je kunt zien.

Een juiste keuze maken

Maar goed, stel dat het moment daar is dat je de grootste meubelstukken geplaatst hebt; tafels, sofa, stoelen… En je hebt ondertussen ook de muren kleurgegeven, de gordijnen gekozen misschien zelfs een Oosters tapijt op de vloer gelegd? Dan is het ideale moment daar om ook je Oosterse kussens toe te voegen… Maar hoe maak je daar nu een goede keuze in?

Soms krijg je bij de sofa die je nieuw gaat kopen ‘passende’ kussens. Laten we je één goede tip geven: berg deze ergens ver weg op, leg ze op een bed eventueel maar gebruik ze absoluut NIET in je sofa. Bijpassende kussens volgens de fabrikanten van sofa’s zijn qua decoratieve waarde vaak compleet zinloos. Sofamakers lijken te denken dat een kussen absoluut niet mag contrasteren met de sofa waar het op ligt. Dit is helemaal fout, het moet juist zichzelf onderscheiden anders voegt het helemaal niets toe.

Het juiste kleurenpalet

In typisch Oosterse decoratie wordt net om die reden met veel verschillende felle kleuren gewerkt. Al die verschillend gekleurde elementen zullen je ogen en geest (en die van je gasten!) geen moment rust gunnen, je zal je aandacht moeten verdelen over verschillende stukken van de kamer maar dat is, als de decoratie op punt staat tenminste, toch juist de bedoeling?

Dat wil niet zeggen dat een kleurenoverdaad en felle contrasten op zich voldoende zijn om een Oosterse sfeer en een mooie decoratie te creëren. Je moet bij het kiezen van de kussens wel degelijk rekening houden met het kleurenpalet van de kamer waar je de kussens wil gebruiken natuurlijk. Als je slim bent kies je kussens die kleuren overnemen die al in de rest van de kamer aanwezig zijn, zolang ze maar niet dezelfde kleur als je sofa hebben. Op die manier helpen kussens om een beetje rust in een kleurrijke kamer te brengen.

Niet overdrijven

Een andere beslissing die je moet nemen is hoeveel kussen je wilt. Is het in Oosterse culturen gebruikelijk een overdaad aan kussens te gebruiken, ook op de vloer bijvoorbeeld, dan zitten we in het westen toch vaker gewoon op de sofa en gebruiken we de kussens eerder als ondersteuning om een goede houding te vinden. Hoewel kussens dan nog zo mooi kunnen zijn, teveel is ook niet praktisch.

Eens dat allemaal beslist is rest je enkel nog te gaan shoppen voor de kussens zelf. Trek er gerust je tijd voor uit want de keuze is enorm. Kies je voor handgemaakt of industriële productie? Voor Egyptisch, Marokkaans of Turks? Traditioneel of modern? Aan jou de keuze!

poefs uit het oosten in de woonkamer