Waarom een houtkachel aanschaffen

Een houtkachel geeft niet alleen een aangenaam soort warmte, maar verhoogt ook zeker de sfeer in de woonkamer. Het is helemaal in om tegenwoordig een houtkachel te branden. De kosten van de duurdere brandstoffen worden verlaagd en hout is vele malen duurzamer dan gas. Gas zal de komende jaren gaan verdwijnen. Er zullen andere brandstoffen voor in de plaats komen. Daar is hout er een van. Genieten van een echt haardvuur bij een stijlvolle en efficiënte houtkachel.

Besparen

Brandstofkosten zullen de komende tijd alleen maar gaan stijgen. Eén van de alternatieven is de aanschaf van een houtkachel die veel rendement oplevert en zuinig is met brandstoffen. Houtverbranding is beter voor het milieu en is koolstofneutraal. Hout is een duurzame warmtebron, zeker wanneer deze brandstof gekocht wordt bij dealers, die hout uit landen importeert, waarvan de regering milieubewust omgaat met houtkap en bossen.

Luxe product?

Veel mensen zien de houtkachel als een luxeproduct. Toch zal er in de toekomst steeds meer gebruik gaan worden gemaakt van de houtkachel in het algemeen. Een houtkachel is natuurlijk kostbaar maar zal met een aantal jaren stoken en woongenot alleen maar goedkoper worden in gebruik. Gas wordt straks alleen maar duurder. Een houtkachel aanschaffen eist wel enige voorbereiding. Het is belangrijk om te weten wat precies de kosten zijn, hoe hoog het rendement is en welk model in jou interieur staat. Er bestaat een breed assortiment houtkachels die vrijstaand zijn of kunnen worden ingebouwd. Het vuuraangezicht kan bestaan uit frontaal, tweezijdig of een driezijdige aanblik. Wil je de kachel gaan gebruiken als hoofdverwarming of alleen maar af en toe op een koude winteravond. Ook de installatie van een houtkachel vereist nogal wat vooronderzoek. Waar moet de kachel staan en is er een rookkanaal aanwezig. Allemaal zaken die goed onder de loep moeten worden genomen zodat je weet wat het totale financiële plaatje gaat worden.

Wat voor soort hout heb je nodig

Houtkachels zijn er in verschillende soorten. De convectiekachel heeft een inwendige en een buitenmantel. Aan de onderkant trekt deze kachel koude lucht aan waarna het door opwarming van boven weer in de ruimte komt. Dit soort houtkachels moet constant worden gevoed. Wanneer je begint met stoken zal eerst zacht hout moeten worden gebruikt. Bij een flink vuurtje wordt overgegaan op hardhout.
In een speksteenkachel wordt korte tijd flink gestookt. De warmte gaat in het speksteen zitten en blijft urenlang heet. Deze kachel vraagt om de zachtere houtsoorten.

Droog hout

Kachelhout dient een vochtpercentage te hebben van niet meer dan 12%. Ben je van plan zelf hout te gaan hakken en daarna te klieven, bedenk dan dat na twee jaar drogen het vochtpercentage nog 20% bevat. Een ruime opslagplaats is dan geen overbodige luxe.
Harde houtsoorten geschikt voor de convectiekachel zijn essenhout, beuken- en eikenhout. Hout van de haagbeuk geeft gelijkmatige warmte af en geschikt voor de convectie houtkachel. Kastanje is ook een harde houtsoort.

De zachtere houtsoorten zijn geschikt om als starter te gebruiken voor de convectiekachel. De speksteenkachels branden het beste op zacht hout.

De zachtere houtsoorten zijn o.a.:

  • Elzen- en berkenhout
  • Linde- en populierenhout
  • Wilgenhout

Bron: Woningvoordeel.nl